fbpx

#zajedno ćemo izgraditi budućnost u kojoj naša energetska sigurnost služi kao temelj za snažnu i zdravu naciju.

U doba kada se svijet suočava s izazovima klimatskih promjena i geopolitičkih napetosti, energetska neovisnost postaje ključna za očuvanje naše nacionalne sigurnosti, ekonomskog prosperiteta i ekološke održivosti. Politička stranka Zajedno Hrvatska predstavlja vizionarski pristup usmjeren na postizanje energetske neovisnosti Republike Hrvatske. Naš cilj je stvoriti stabilan, pouzdan i održiv energetski sustav koji će osigurati dugoročnu sigurnost i blagostanje naših građana.

⦁ Vratit ćemo i unaprijediti povoljna pravila za podmirivanje proizvodnje energije za potrošače – niže račune za struju za one koji ulažu u solare i druge benefite za kućanstva koja ulažu u obnovljive izvore energije.

⦁ Omogućit ćemo stvaranje lokalnih energetskih zajednica koje proizvode vlastitu, jeftiniju električnu energiju.

⦁ Deblokirat ćemo razvoj vjetroenergije na kopnu s jasnim i brzim pravilima za izdavanje rješenja o izgradnji i priključenju. Lokalnim zajednicama pripast će minimalno 5% prihoda od prodaje energije.

⦁ Izgradit ćemo 5 novih hidroelektrana i time iskoristiti ogroman potencijal Hrvatske za korištenje hidroenergije.

⦁ Izradit ćemo pretpostavke za koherentan program razvoja nuklearne energije i precizno odrediti način njegova financiranja.

⦁ Proširit ćemo kapacitete LNG Terminala na Krku.

⦁ Revidirat ćemo sve ugovore za nabavu plina od strane Državnih i javnih kompanija, kao i ugovore za zakup LNG terminala.

⦁ Predstavit ćemo detaljan plan energetske transformacije koji će do 2035. godine smanjiti emisiju CO2 za 80%. Ubrzat ćemo razvoj niskoemisijskih izvora energije (OIE i nuklearna energija).