fbpx

Vladavina prava je temelj svake demokratske i pravedne društvene zajednice.

Naš cilj je izgraditi društvo u kojem su pravda, jednakost i poštivanje zakona ne samo načela koja se cijene, već i stvarnost koju svakodnevno žive svi naši građani. Uspostava vladavine prava ključna je za osiguravanje povjerenja građana u institucije, zaštitu ljudskih prava i sloboda, te za stvaranje stabilnog i predvidivog okruženja potrebnog za održivi razvoj.

⦁ Povećat ćemo plaće sudskim službenicima i namještenicima za 40%, sucima dodatnih 20% i poticati zapošljavanje u pravosudnim institucijama.

⦁ Oslobodit ćemo sudove političkog utjecaja. Provodit ćemo presude Međunarodnih sudova, Suda Europske unije i Europskog suda za ljudska prava o jamčenju neovisnosti sudova i sudaca.

⦁ Razvit ćemo i dodatno financirati lokalne “Centre pravde” u većim gradovima kako bi efikasnije iskoristili infrastrukturu u državnom vlasništvu, te povećali radni prostor i kapacitete Sudova i Državnog odvjetništva, te samim time značajno smanjili broj neriješenih predmeta.

⦁ Tražit ćemo opći konsenzus i natpolovičnu većinu u Saboru za odabir Glavnog Državnog odvjetnika.

⦁ Povećat ćemo plaće službenicima i državnim odvjetnicima svih razina u DORH-u za 35% i omogućiti im potpunu samostalnost u radu.

⦁ Ojačat ćemo suradnju s Uredom europskog javnog tužitelja radi učinkovitijeg procesuiranja prijevara, korupcije, pranja novca i prekograničnih poreznih prijevara.